Malinowa chmurka to pyszne ciasto, u mnie w wersji bez pieczenia. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Na pewno wzbudzi zachwyt wśród domowników jak i gości. Zniknie cała blaszka w mgnieniu oka. Na pewno jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis. 🙂
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 250 gram herbatników
- 100-120 gram masła
Pozostałe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki malinowe
- opakowanie mrożonych malin 450 gram
- opakowanie gotowych ciasteczek bezowych
Przygotowanie:
- galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, szklanka o pojemności 250ml. Następnie dodajemy mrożone maliny, mieszamy
- herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na chwilę do schłodzenia,
- tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasteczkowy spód i wstawaimy do lodówki do stężenia.
- do miski przekładamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Gotową masę wykładamy i rownomiernie rozprowadzamy po stężałęj galaretce. Na wierzch ciasta rozkruszamy gotowe beziki.
- ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
Malinowa chmurka bez pieczenia jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!