Ogórki z chili

Ogórki z chili sprawdzą się dla smakoszy lubiących nieco pikantne zaprawy. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się do ogórków przerośniętych jak i normalnej wielkości. Świetne jako przystawka do obiadu czy kanapki.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • Ogórki gruntowe, u mnie większość przerośnięta niecałe 5 kg
  • 2 większe marchewki
  • koper baldachimkowy
  • ziarenka gorczycy białej
  • ziarenka kolendry

Składniki na zalewę:

  • 500 ml octu spirytusowego
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 560 gram cukru
  • 6 ząbków czosnku pokrojonego w plastry ( ja nie dodałam bo zapomniałam 🙂 ).
  • 2 łyżki kulek ziela angielskiego
  • ok 12 listków liścia laurowego
  • 1 łyżka chili pieprz cayenne

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Marchewkę obieramy i kroimy w cieńsze półplasterki. Do każdego umytego słoika wrzucamy na dno trochę pokrojonej marchewki, kwiat kopru, po ok 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i 1/2 łyżeczki kolendry.
  • Ogórki namaczamy w zimnej wodzie ok 20 minut potem dokładnie myjemy. Umyte ogórki kroimy w grube plastry lub półplastry w zależności od wielkości ogórków.
  • pokrojone ogórki wkładamy do słoików i zabieramy się do przygotowania zalewy.
  • wszystkie składniki na zalewę dodajewmy do dużego garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
  • gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła ogórki.
  • dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
  • Pasteryzacja: Ja swoje ogórki pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez 2 h. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach.
  • Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej na dzień-dwa.

Uwagi:

  • Jeśli używamy większych, sporo przerośniętych ogórków polecam obrać je ze skórki. Ja tego nie zrobiłam i niestety ogórki same w smaku wyszły pyszne jednak skórka wyszła twarda. Ogórki które są mniejsze ze skórką są pyszne, jednak w tych dużych skórka jest twarda i niesmaczna a dla mnie nie do zjedzenia.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Przepis na „Ogórki z chili” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *