Ogórki z kurkumą zdecydowanie należą do moich ulubionych przetworów. Chrupiące, w pysznej, aromatycznej zalewie. Wyśmienite na kanapkę lub jako dodatek obiadowy. Polubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Ogórki śniadaniowe z kurkumą to zdecydowanie mój faworyt wśród ogórków. Jesienią i zimą sięgam po nie najczęściej w swojej spiżarni.
Składniki:
- ogórki gruntowe, najlepiej sprawdzą się takie średniej wielkości. ok 4 kg
- sól
Składniki na zalewę:
- 3 i 2/3 szklanki wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 3 i 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżeczek ziaren gorczycy białej
- 3 i 2/3 szklanki octu spirytusowego
- 1,5 łyżki kurkumy
Przygotowanie:
- umyte ogórki obieramy i kroimy w zależności od ich wielkości wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Jeśli mamy bardzo przerośnięte ogórki możemy wykroić gniazda nasienne.
- ogórki solimy, mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę aż puszczą soki. Po tym czasie odcedzone ogórki układamy ciasno we wcześniej umytych słoikach.
- wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
- gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła ogórki.
- dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
- Pasteryzacja: Ja swoje ogórki pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez ok 1 h. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach.
- Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia
Przepis na „Ogórki śniadaniowe z kurkumą” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!