Szybkie ciasto z budyniem i owocami idealnie sprawdzi się latem pod różnego rodzaju sezonowe owoce. Bez użycia miksera, z kilku podstawowych składników które często mamy w swoich domach. Jeśli nie mamy w domu jogurtu, śmiało możemy go zastąpić np. zsiadłym mlekiem bądź śmietaną. Zawsze wychodzi :).
Składniki na ciasto:
- 400 gram jogurtu naturalnego (1 „kubeczek”), może być również zsiadłe mleko, śmietana 12 lub 18 %. W zależności co mamy w domu. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki;
- 3 kubeczki po jogurcie mąki
- 1 kubeczek po jogurcie cukru
- 1 kubeczek po jogurcie oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- trochę sezonowych owoców, u mnie dwie garści czarnej porzeczki
Składniki na budyń
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: 400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń wraz z mąką tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie i gotujemy ok 1 minutę mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do przestudzenia.
- do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki.
- umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku mąki, mieszając krótko do powstania jednolitego, gęstego ciasta.
- gotowe ciasto wylewamy i rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- łyżkami nakładamy przestudzony budyń robiąc „kleksy ” mocno wciskając je w ciasto. Na wierzch wykładamy owoce.
- ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50 min. Do suchego patyczka.
- upieczone ciasto z budyniem i owocami odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zdjęcia
Dla takiego prostego przepisu trudno znaleźć wymówkę – nie potrzeba zbyt wielu składników ani sprzętu, wystarczą chęci. 😀 A patrząc na tak apetycznie prezentujący się wypiek od razu nabiera się ochoty na kawałek ciasta!
Ciasto prezentuje się cudownie! 🙂
Bardzo podoba mi się ten przepis z jednego prostego powodu – wykorzystałaś miarkę jaką jest kubeczek. Nie muszę odmierzać ile moja szklanka ma g/ml. Mega wygoda! Kiedyś jadłam takie ciasto w kawiarni i bardzo mi smakowało. Zbliżają się imieniny teściowej – może zrobię jej niespodziankę.