Ogórki z chili sprawdzą się dla smakoszy lubiących nieco pikantne zaprawy. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie nadadzą się do ogórków przerośniętych jak i normalnej wielkości. Świetne jako przystawka do obiadu czy kanapki.
Składniki:
- Ogórki gruntowe, u mnie większość przerośnięta niecałe 5 kg
- 2 większe marchewki
- koper baldachimkowy
- ziarenka gorczycy białej
- ziarenka kolendry
Składniki na zalewę:
- 500 ml octu spirytusowego
- 4 litry wody
- 4 łyżki soli
- 560 gram cukru
- 6 ząbków czosnku pokrojonego w plastry ( ja nie dodałam bo zapomniałam 🙂 ).
- 2 łyżki kulek ziela angielskiego
- ok 12 listków liścia laurowego
- 1 łyżka chili pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i kroimy w cieńsze półplasterki. Do każdego umytego słoika wrzucamy na dno trochę pokrojonej marchewki, kwiat kopru, po ok 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i 1/2 łyżeczki kolendry.
- Ogórki namaczamy w zimnej wodzie ok 20 minut potem dokładnie myjemy. Umyte ogórki kroimy w grube plastry lub półplastry w zależności od wielkości ogórków.
- pokrojone ogórki wkładamy do słoików i zabieramy się do przygotowania zalewy.
- wszystkie składniki na zalewę dodajewmy do dużego garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
- gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła ogórki.
- dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
- Pasteryzacja: Ja swoje ogórki pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez 2 h. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach.
- Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej na dzień-dwa.
Uwagi:
- Jeśli używamy większych, sporo przerośniętych ogórków polecam obrać je ze skórki. Ja tego nie zrobiłam i niestety ogórki same w smaku wyszły pyszne jednak skórka wyszła twarda. Ogórki które są mniejsze ze skórką są pyszne, jednak w tych dużych skórka jest twarda i niesmaczna a dla mnie nie do zjedzenia.
Zdjęcia
Przepis na „Ogórki z chili” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!