Ogórki w miodowej zalewie idealnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy lub śniadaniowy. Chrupiące, z miodowym posmakiem. Bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli mamy mniejsze ogórki kroimy je wzdłuż na połówki, średniej wielkości ogórki możemy pokroić w grubsze plasterki.
Składniki:
- ok 3 kg ogórków gruntowych mniejszych lub średniej wielkości
- pół łyżeczki gorczycy białej do każdego słoika
- 1 liść laurowy do słoika
- pół ząbka czosnku do słoika
- 2-3 ziarna pieprzu czarnego do słoika
- 2-3 ziarna ziela angielskiego do słoika
Składniki na zalewę:
- 6 i 2/3 szklanki wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego
- 9 łyżek miodu
- 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie:
- Umyte ogórki przekrajamy wzdłuż na połówki. Moje ogórki były małe. Jeśli posiadamy takie średniej wielkości możemy pokroić je na grube plastry.
- do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, ziarna gorczycy oraz obrane połówki ząbka czosnku.
- każdy słoik szczelnie zapełniamy ogórkami.
- wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
- gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła ogórki.
- dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
- Pasteryzacja: Ja swoje ogórki pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez ok 45 minut. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach.
- Następnie ostrożnie Układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia
Przepis na „Ogórki w miodowej zalewie” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
To doskonałe danie, które łączy w sobie świeżość ogórków z delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem miodowej zalewy. Ta połączenie smaków sprawia, że ogórki są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo orzeźwiające.