Ogórki w miodowej zalewie

Ogórki w miodowej zalewie idealnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy lub śniadaniowy. Chrupiące, z miodowym posmakiem. Bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli mamy mniejsze ogórki kroimy je wzdłuż na połówki, średniej wielkości ogórki możemy pokroić w grubsze plasterki.

Składniki:

  • ok 3 kg ogórków gruntowych mniejszych lub średniej wielkości
  • pół łyżeczki gorczycy białej do każdego słoika
  • 1 liść laurowy do słoika
  • pół ząbka czosnku do słoika
  • 2-3 ziarna pieprzu czarnego do słoika
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego do słoika

Składniki na zalewę:

  • 6 i 2/3 szklanki wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 9 łyżek miodu
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie:

  • Umyte ogórki przekrajamy wzdłuż na połówki. Moje ogórki były małe. Jeśli posiadamy takie średniej wielkości możemy pokroić je na grube plastry.
  • do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, ziarna gorczycy oraz obrane połówki ząbka czosnku.
  • każdy słoik szczelnie zapełniamy ogórkami.
  • wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
  • gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła ogórki.
  • dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
  • Pasteryzacja: Ja swoje ogórki pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez ok 45 minut. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach.
  • Następnie ostrożnie Układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

Przepis na „Ogórki w miodowej zalewie” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ogórki w miodowej zalewie”

  1. To doskonałe danie, które łączy w sobie świeżość ogórków z delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem miodowej zalewy. Ta połączenie smaków sprawia, że ogórki są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo orzeźwiające.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *