Papryka konserwowa

Papryka konserwowa z przepisu mojej mamy. Nie mogło jej zabraknąć wśród tegorocznych przetworów. Idealna jako dodatek obiadowy lub do kanapek w sezonie Jesienno- zimowym.

Składniki:

  • 3 kg papryki, u mnie czerwonej
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • 2-3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
  • 2-3 kulki pieprzu do każdego słoika
  • ok pół łyżeczki ziaren białej gorczycy do każdego słoika

Składniki na zalewę:

  • 10 szklanek wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1/2 litra octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  • umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne pasku lub grubszą kostkę jeśli nie chce nam się układać papryk w słoikach.
  • do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.
  • w słoikach szczelnie układamy paprykę.
  • wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
  • gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła paprykę.
  • dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
  • Pasteryzacja: Ja swoją paprykę pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez ok 40 minut. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach przez kilka minut.
  • Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

Papryka konserwowa to jedne z lepszych dodatków obiadowych na zimę. Sprawdź również inne moje przepisy kulinarne , które znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *