Papryka konserwowa z przepisu mojej mamy. Nie mogło jej zabraknąć wśród tegorocznych przetworów. Idealna jako dodatek obiadowy lub do kanapek w sezonie Jesienno- zimowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 kg papryki, u mnie czerwonej
- 1 liść laurowy do każdego słoika
- 2-3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
- 2-3 kulki pieprzu do każdego słoika
- ok pół łyżeczki ziaren białej gorczycy do każdego słoika
Składniki na zalewę:
- 10 szklanek wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1/2 litra octu spirytusowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne pasku lub grubszą kostkę jeśli nie chce nam się układać papryk w słoikach.
- do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.
- w słoikach szczelnie układamy paprykę.
- wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy.
- gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła paprykę.
- dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami.
- Pasteryzacja: Ja swoją paprykę pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 160 stopni grzanie góra-dół przez ok 40 minut. Możemy pasteryzować tradycyjnie gotując weki w garnkach przez kilka minut.
- Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem, przykrywamy szczelnie kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Papryka konserwowa to jedne z lepszych dodatków obiadowych na zimę. Sprawdź również inne moje przepisy kulinarne , które znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!