Truskawkowa chmurka- szybsza wersja to idealne ciasto w sezonie owocowym. Pyszne i proste w przygotowaniu. Bardzo efektowne, jedno z moich ulubionych. Tym razem postawiłam na gotowe bezy więc jest to ciasto idealne dla leniwców :). Białka z ciasta kruchego zabezpieczyłam i wykorzystam do innych wypieków.
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 gram
 - 2 żółtka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 125 gram margaryny lub masła
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany gdyby ciasto źle się zagniatało
 
Pozostałe składniki:
- truskawki ok 500-600 gram
 - 3 galaretki truskakwkowe
 - 500 ml śmietanki kremówki 30 %
 - 250 serka mascarpone
 - 2-3 łyżki cukru pudru
 - opakowanie bezików
 
Przygotowanie:
- Przygotowanie kruchego ciasta : do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki do ciasta i wyrabiamy, następnie wkładamy do lodówki na ok godzinę, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładne się zarumieni, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
 - w międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 kubkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia,
 - umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do wystudzonej galaretki, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć.
 - tężejącą galaretkę z truskawkami wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
 - do miski przekładamy dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po stężałej galaretce. Na wierzch ciasta rozkruszamy gotowe beziki.
 - ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
 
Zdjęcia










