Papryka po Chorwacku w musztardzie

Papryka po Chorwacku w musztardzie to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo prosta w przygotowaniu. W tym roku nie mogło jej zabraknąć zimą w mojej spiżarni.

Składniki:

  • 14-15 dużych mięsistych papryk
  • 150 ml oleju
  • 300 gram musztardy, u mnie sarebska
  • 150 ml wody
  • 150 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 7-8 liści laurowych
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 8-10 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

  • umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne paski,
  • Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier, sól, liście laurowe, ziele oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy paprykę.
  • garnek stawiamy na gaz, mieszając często pod przykryciem paprykę zagotowujemy i po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem ok 5-6 minut co chwila mieszając.
  • Następnie przecedzamy paprykę zalewę wylewając. Odcedzoną paprykę przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia.
  • w międzyczasie myjemy słoiki i nakrętki, mi z tej proporcji wyszło 5 słoików pół litrowych.
  • w dużej misce mieszamy olej z musztardą. Przekładamy do miski z musztardą przestudzoną paprykę i dokładnie mieszamy.
  • paprykę przekładamy do słoików szczelnie upychając, czyścimy ranty słoików i dokładnie zakręcamy.
  • ja swoją paprykę pasteryzowałam w garnku z wodą króciutko 5 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Nie przejmujemy się że zalewy jest tak mało. Podczas gotowania i mieszania papryka puści wodę.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *