Papryka po Chorwacku w musztardzie to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo prosta w przygotowaniu. W tym roku nie mogło jej zabraknąć zimą w mojej spiżarni.
Składniki:
- 14-15 dużych mięsistych papryk
- 150 ml oleju
- 300 gram musztardy, u mnie sarebska
- 150 ml wody
- 150 ml octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 7-8 liści laurowych
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 8-10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
- umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne paski,
- Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier, sól, liście laurowe, ziele oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy paprykę.
- garnek stawiamy na gaz, mieszając często pod przykryciem paprykę zagotowujemy i po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem ok 5-6 minut co chwila mieszając.
- Następnie przecedzamy paprykę zalewę wylewając. Odcedzoną paprykę przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia.
- w międzyczasie myjemy słoiki i nakrętki, mi z tej proporcji wyszło 5 słoików pół litrowych.
- w dużej misce mieszamy olej z musztardą. Przekładamy do miski z musztardą przestudzoną paprykę i dokładnie mieszamy.
- paprykę przekładamy do słoików szczelnie upychając, czyścimy ranty słoików i dokładnie zakręcamy.
- ja swoją paprykę pasteryzowałam w garnku z wodą króciutko 5 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Nie przejmujemy się że zalewy jest tak mało. Podczas gotowania i mieszania papryka puści wodę.
Zdjęcia