Papryka w zalewie ketchupowej z przepisu siostry Anastazji to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo prosta w przygotowaniu. Znalazłam przepis w internecie i koniecznie musiałam wypróbować. W tym roku nie mogło jej zabraknąć zimą w mojej spiżarni.
Składniki:
- 3 kg dojrzałej, mięsistej papryki
- 2 duże cebule
- 1 liść laurowy do każdego słoika
- 2 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
Składniki na zalewę:
- 320 gram ulubionego ketchupu
- 90 ml octu spirytusowego 10%
- 80 gram cukru
- 570 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie:
- umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne paski,
- cebulę kroimy w półplasterki lub piórka,
- do każdego słoika wrzucamy po liściu laurowym i 2 kulki ziela angielskiego. Mi z tej proporcji składników wyszło 7 słoików półlitrowych.
- do dużego garnka dodajemy wszystkie składniki na zalewę. Wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
- do zagotowanej zalewy wrzucamy cebulę, mieszamy i dodajemy paprykę. Całość gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając.
- paprykę z cebulą przekładamy do słoików, dopełniamy pozostałą zalewą, czyścimy ranty słoików i dokładnie zakręcamy.
- ja swoją paprykę pasteryzowałam w garnku z wodą króciutko 5-7 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia