Papryka w zalewie ketchupowej z przepisu siostry Anastazji

Papryka w zalewie ketchupowej z przepisu siostry Anastazji to pyszny dodatek do dań obiadowych czy do kanapek. Bardzo prosta w przygotowaniu. Znalazłam przepis w internecie i koniecznie musiałam wypróbować. W tym roku nie mogło jej zabraknąć zimą w mojej spiżarni.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałej, mięsistej papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • 2 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika

Składniki na zalewę:

  • 320 gram ulubionego ketchupu
  • 90 ml octu spirytusowego 10%
  • 80 gram cukru
  • 570 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie:

  • umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wykrajamy białe błonki i kroimy w podłużne paski,
  • cebulę kroimy w półplasterki lub piórka,
  • do każdego słoika wrzucamy po liściu laurowym i 2 kulki ziela angielskiego. Mi z tej proporcji składników wyszło 7 słoików półlitrowych.
  • do dużego garnka dodajemy wszystkie składniki na zalewę. Wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
  • do zagotowanej zalewy wrzucamy cebulę, mieszamy i dodajemy paprykę. Całość gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając.
  • paprykę z cebulą przekładamy do słoików, dopełniamy pozostałą zalewą, czyścimy ranty słoików i dokładnie zakręcamy.
  • ja swoją paprykę pasteryzowałam w garnku z wodą króciutko 5-7 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *