Kurczak z warzywami w sosie orzechowym to wyśmienity obiad/kolacja w 20 minut. Uzależniający!. Z dosłownie kilku składników. To zdecydowanie ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Możemy to danie modyfikować wedle swoich upodobań lub stanu lodówki i użyć dowolnych warzyw które akurat mamy w domu, cukinii czy brokuł. Polecam serdecznie 🙂 Z tych proporcji składników danie na 2-3 osoby.
Składniki:
- 1 pojedynczy większy filet z kurczaka
- przyprawy do zamarynowania kurczaka ; 1 łyżka sosu sojowego, słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz, trochę oleju lub oliwy
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 200 gram
- warzywa: u mnie 1 marchewka starta obieraczką, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki pokrojonej w cieniutkie paseczki
- opcjonalnie do dekoracji świeży szczypiorek i zmielone orzeszki.
Składniki na sos:
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml wody
- 1 łyżka masła orzechowego z lekkim czubkiem
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w oleju/oliwie i przyprawach. Odstawiamy na kilka minut.
- w międzyczasie kroimy warzywa,
- w misce mieszamy wszystkie składniki na sos
- Na patelni na Oleju/oliwie podsmażamy kurczaka, Gdy się usmaży wrzucamy warzywa, mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
- w międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
- Do usmażonego kurczaka z warzywami wlewamy sos. Mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Całość Chwilę trzymamy na gazie, mieszamy aż makaron dobrze się połączy z sosem i warzywami.
- Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem i zmielonymi orzeszkami
Zdjęcia