Orzechy włoskie w miodzie to świetna słodka przekąska lub dodatek do wielu ciast i deserów. Jeśli mamy nadmiar orzechów sprawdzi nam się idealnie. Banalnie proste w przygotowaniu. Ja użyłam orzechów włoskich które zostały mi z roku ubiegłego gdyż teraz mam wysyp świeżych :).
Składniki:
- orzechy włoskie
- ulubiony miód, u mnie wielkokwiatowy
Przygotowanie:
- orzechy prażymy na suchej patelni, przekładamy je do umytych, suchych słoików,
- następnie zalewamy miodem aż do ich przykrycia,
- szczelnie wycieramy ranty słoiczków, zakręcamy zakrętki.
- orzechy włoskie w miodzie pasteryzowałam w garnku z wodą ok 6-7 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia