Świąteczny kuch miodowy z suszonymi śliwkami to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Lekkie u puszyste. O wspaniałym korzennym smaku z dużą ilością dodatków. Z pyszną polewą czekoladową. Idealne szybkie i proste ciasto na Świąteczny stół oraz w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 250 gram masła lub margaryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki marchewki
- 100 gram suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 100 gram czekolady u mnie biała
- 1 czubata łyżka masła
- ulubiona posypka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- masło/margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
- W międzyczasie ścieramy marchewkę i kroimy śliwki w mniejsze paseczki.
- W misce mieszamy mąkę wraz z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
- jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy wystudzony tłuszcz oraz miód.
- Kolejno wsypujemy mąkę wraz z przyprawami. Na koniec dodajemy startą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy przy użyciu szpatułki.
- gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm. Wyrównujemy łyżką.
- ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, granie góra-dół i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- w kąpieli wodne rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy ulubioną posypką.
Zdjęcia