Sernik Casablanka to przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Przepis na nie znalazłam w sieci i od razu postanowiłam wypróbować. Połączenie kakaowego ciasta z wiśniami oraz makiem. Całość komponuje się wspaniale. Idealny na co dzień, różne uroczystości czy Święta. Sernik Casablanka zasmakuje miłośnikom sera oraz maku.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 3 jajka L
- 1/2 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 3 jaja L
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, każdy o gramaturze 40 g
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki suchego maku
- Dwie garści drylowanych wiśni z syropu, ok 1 szklanka,
- Cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta kakaowego: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubijamy na puch, aż podwoją swoją objętość. Następnie cały czas miksując po kolei dodajemy cukier, mleko, olej. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao. Krótko miksujemy do połączenia składników.
- Przygotowanie masy serowej: do miski dodajemy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników.
- Do drugiej miski wsypujemy mak i mieszamy go z połowa masy serowej.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ja użyłam o wymiarach 31×21 cm na przemian wykładamy wszystkie trzy ciasta przy pomocy łyżki.
- Na wierzchu ciasta układamy odsączone z syropu wiśnie. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy ok 1 h.
- Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja kroiłam na drugi dzień.
- Przed podaniem ciasto wyjęłam z blachy, odkleiłam od papieru do pieczenia i z wierzchu oprószamy cukrem pudrem
Zdjęcia






