Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego
- 1 większa cebula
- czubata łyżka miękkiego masła
- 1 duża marchewka
- 3 większe ziemniaki
- ok 200 gram kiełbasy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego ja użyłam swoich 2 domowych bulionetek https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
- 3 liście laurowe
- 4 zioła angielskie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- czubata łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej wieczorem zalewamy groch ok 2 litrami zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc,
- Następnego dnia przecedzamy i zalewamy świeżą wodą kilka centymetrów ponad poziom grochu, dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy, gdy groch się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy ok 40 min do miękkości, ( groch może się częściowo rozgotować i rozpaść),
- ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę,
- do dużego garnka wrzucamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gdy cebula się zeszkli dodajemy marchewkę, mieszając smażymy przez 5 min,
- do marchewki dodajemy ziemniaki wraz z kiełbasą, chwilę razem podsmażamy,
- Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe, zagotowujemy, do zupy dodajemy ugotowany groch wraz z wodą, przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia