Kotlety mielone z kalafiorem

Kotlety mielone z dodatkiem kalafiora to smaczna i delikatniejsza odmiana od tradycyjnej wersji. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i domowej surówki :).

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jest to dość duża porcja kotletów, w razie potrzemy można zmniejszyć proporcje składników 🙂

  • kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo ,
  • ostudzony kalafior przekładamy do miksera blendujemy/miksujemy wraz z czosnkiem i cebulą na jednolitą masę,
  • do miski przekładamy mięso, zblendowanego kalafiora, dodajemy jajko, sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa, całość mieszamy i wyrabiamy na kotlety, gdyby masa była za rzadka możemy podsypać trochę bułki tartej,
  • formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, ( możemy włożyć je na ok godzinę przed smażeniem do lodówki aby stały się bardziej zwarte) i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *