Pyszne krewetki argentyńskie w sosie z białym winem, z nutą czosnku i aromatyczną zieleniną przypadną do gustu wielbicielom owoców morza. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 270 gram krewetek argentyńskich
- 1 średnia cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- krewetki rozmrażamy i przepłukujemy wodą na sitku,
- na patelnię wlewamy oliwę lub olej, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,
- gdy cebula się zarumieni wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem,
- odparowujemy wino, następnie dodajemy na patelnię łyżkę masła, musztardę, koperek oraz natkę pietruszki, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy
- następnie do powstałego sosu dodajemy krewetki argentyńskie, lekko mieszamy, całość gotujemy 3-4 minuty lekko mieszając, ( nie przekręcamy krewetek na patelni, będą wtedy gumiaste),
- gotowe danie podajemy w miseczce ze świeżym pieczywem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia