Prosty w przygotowaniu torcik budyniowo-bananowy to pyszny deser bez pieczenia. Idealnie nadaje się na każdą okazję i zachwyci gości swoim smakiem. 🙂
Składniki:
- 300 gram biszkoptów deserowych podłużnych
- 3 banany
- połówka cytryny
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 300 gram masła
- 2 łyżki kakao
- 330 ml śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- zaparzona kawa rozpuszczalna z mlekiem do nasączenia biszkoptów,
- kakao do posypania wierzchu tortu
Przygotowanie:
- do rondelka/garnka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 3/4 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy, gotujemy. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, zagotowujemy, gęsty budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- zaparzamy w kawę i odstawiamy do ostygnięcia,
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,
- powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy do połączenia się składników,
- obrane banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny,
- dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę lekko nasączonych biszkoptów,
- na biszkopty wykładamy i rozprowadzamy śmietankową masę,
- na masę śmietankową wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów ( w tej warstwie biszkopty powinny być bardziej nasączone niż w pierwszej),
- na biszkopty wykładamy i rozprowadzamy masę kakaową,
- na masie kakaowej układamy plasterki bananów,
- w misce ubijamy na sztywno śmietankę z fixami i cukrem pudrem, następnie wykładamy i rozprowadzamy po wierzchu,
- gotowy torcik posypujemy kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia
Prezentuje się obłędnie 🙂 Pycha 🙂