Kotlety z piersi kurczaka w jogurcie i panierce z krakersów to fajna alternatywa i odmiana od tradycyjnej ich wersji. Kotleciki wychodzą delikatne i mięciutkie. Wręcz rozpływają się w ustach. Moim domownikom smakowały bardziej od tradycyjnych :). Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- ok 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 duże opakowanie krakersów ok 180 gram
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
- mięso obsypujemy z obu stron przyprawami,
- krakersy rozdrabniamy/ kruszymy w blenderze na pył lub robimy to ręcznie np, wałkiem do ciasta,
- kotlety zanurzamy w jogurcie a następnie obtaczamy w zmielonych krakersach,
- gotowe kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia