Kotlety ruskie to smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Proste w przygotowaniu z podstawowych i tanich składników które prawie zawsze znajdują się w domu :). U mnie w domu najlepiej smakują podane z surówką z kiszonej kapusty.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty
- 250 gram twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia,
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni, gdy ładnie się zeszkli wtedy ściągamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia,
- zimne ziemniaki i twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę,
- z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, jeśli mamy możliwość schładzamy je w lodówce ok godzinę lub trochę dłużej aby masa się zbiła,
- gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron, są dość delikatne więc musimy uważać przy ich przekręcaniu, nie robimy tego co chwilę. Smażymy z jednej strony, gdy się zarumieni dopiero delikatnie obracamy, ( ja do swoich kotletów nie dodałam mąki przez co przy przekręcaniu ich na patelni musiałam uważać aby mi się nie rozpadły, może nie najlepiej wyglądają ale smakują wyśmienicie :))
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Bombowy przepis! Te kotlety są nawet smaczniejsze niż pierogi ruskie 🙂