Pyszny sos pieczarkowo-śmietanowy. Delikatny i kremowy, bez użycia mąki. Idealny jako dodatek do wielu dań obiadowych, do mięs, makaronu, kopytek czy ziemniaków. Palce lizać !.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 1 duża cebula
- dwa większe ząbki czosnku
- 400 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- umyte i osuszone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki/kostkę, koperek siekamy,
- na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż pieczarki się usmażą,
- doprawiamy do smaku solą i pierzem, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Całość dusimy chwilę aby śmietana się lekko zredukowała.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mniami sosik 🙂 Z kopytkami musi smakować genialnie ^^