Przepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach rybka.. mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 3-4 filety rybne u mnie mintaj
- sok z połówki cytryny
- przyprawa do ryb, sól, pieprz
- ok 400-500 gęstego kefiru
- bułka tarta do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny,
- do miski/garnka na dno wylewamy trochę kefiru. Układamy filety, zalewamy pozostałym kefirem, rozprowadzamy aby ryba była dobrze przykryta. Wstawiamy na ok 2-3 godziny do lodówki.
- zamarynowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor z obydwu stron. ( starajmy się rybę przekręcać delikatnie aby nam się nie rozpadła).
Zdjęcia