Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu brzoskwiniowy tort bez pieczenia. Idealny na każdą okazję. W smaku delikatny i kremowy. Rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni, jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Składniki:
- 200 gram kakaowych herbatników
- 70 gram masła
- 2 puszki brzoskwiń, ok 1 kg po odsączeniu
- 250 gram serka mascarpone
- 660 ml śmietany 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 40 gram żelatyny
Przygotowanie:
- herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy,
- odsączone brzoskwinie z syropu blendujemy na gładką masę,
- dobrze schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę,
- w międzyczasie żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 120 mililitrami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje.
- gdy śmietana będzie ubita stopniowo cały czas miksując dodajemy mus brzoskwiniowy,
- Gdy żelatyna spęcznieje podgrzewamy ją kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub przygrzewamy na gazie do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
- do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy brzoskwiniowej, miksujemy aż składniki się połączą,
- gotową masę brzoskwiniową przelewamy i rozprowadzamy w tortownicy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na całą noc.
- po tym czasie tort wyciągamy z torownicy i dekorujemy wg własnych upodobań 🙂
Zdjęcia