Usta Adama to pyszne i bardzo efektowne ciasto. Proste w przygotowaniu, dobrze się je kroi i pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na to ciasto znalazłam w internecie i wzbudziło zachwyt na ostatniej rodzinnej imprezie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 gram margaryny/masła
- 270 gram mąki pszennej
- 150 gram cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 jajek L
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 600 ml mleka
- 200 gram masła
- 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
- ok 3/4 szkalnki cukru wg uznania
Pozostałe składniki:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- gęsty dżem lub powidła
- ulubiona polewa czekoladowa
- ulubiony pącz do nasączenia ciasta, u mnie herbata z cytryną i cukrem
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta czekoladowego:
- margarynę/masło, cukier, wodę, kakao zagotowujemy mieszając. Odstawaimy do ostygnięcia.
- w międzyczasie biszkopty smarujemy dżemem/powidłami, sklejamy je i układamy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przestudzoną masę przelewamy do miski, miksując stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto kakaowe wylewamy delikatnie i rozprowadzamy po biszkoptach. Wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawaimy do wystudzenia.
- przygotowanie budyniu: 400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy je w blaszce wyłożonej papierem. Ciasto nasączamy.
- miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
- wierzch ciasta polewamy ulubioną przestudzoną polewą i wstawaimy na całą noc do lodówki. Ciasto kroimy na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto usta Adama jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Mmmm, normalnie miodzio:)