Delikatna w smaku warstwowa sałatka z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako świetna imprezowa przystawka bądź kolacja. Prosta w przygotowaniu, zachwyci gości i domowników :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka
- 3 większe ogórki kiszone
- 5-6 łyżek majonezu
- 250 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka gotujemy na twardo, ostudzone łupimy i kroimy w kostkę,
- paprykę, ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w drobną kostkę,
- na dno miski wykładamy ogórki kiszone, na ogórki układamy ser, po serze żółtym rozprowadzamy połowę majonezu ok 3 łyżki,
- następnie wykładamy czerwoną paprykę, ( możemy zostawić odrobinę do przyozdobienia sałatki),
- na czerwoną paprykę wykładamy odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, na tuńczyka wykładamy odsączoną kukurydzę,
- na kukurydzę układamy warstwę jajek, smarujemy pozostałym majonezem, możemy udekorować wierzch posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, lub papryką. wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia