Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 ml kefiru
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- owoce: jabłka lub banany, u mnie 2 większe jabłka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem,
- do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste,
- do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy,
- racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
- gotowe placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu,
- racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia