Makaron z brokułem w sosie śmietanowo-serowym to smaczny pomysł na obiadowe danie bezmięsne. Idealne dla wielbicieli brokuła i kremowych śmietanowych sosów :). Treściwy i syty obiad z tanich i łatwo dostępnych produktów.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych różyczek brokuła, może być świeży u mnie akurat był mrożony :),
- 400 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste świderki
- 400 ml śmietany 18%
- 100 gram serka topionego śmietankowego,
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ser grana padano
- garść pestek słonecznika
- olej do smażenia,
- przyprawy, sól,pieprz, opcjonalnie chili
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- różyczki brokuła gotujemy w gorącej osolonej wodzie ok 6 min, następnie odcedzamy,( moje mrożone były dość duże wiec podzieliłam je na mniejsze)
- makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
- na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebulka ładnie nam się zeszkli wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy odcedzonego brokuła, dokładnie mieszamy,
- następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i chwilę gotujemy na małym ogniu mieszając aż ładnie się rozpuści,
- do sosu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy i chwilę gotujemy aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sos,
- w między czasie na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika,
- gotowe danie posypujemy prażonym słonecznikiem i starym serem grana padano,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia