Zawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą to pyszna i szybka kolacja lub ciepła przystawka na imprezę. Prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku ok 225 gram
- pół opakowania serka sałatkowego typu feta półtłustego ok 140 gram
- 1 kulka mozzarelli 100 gram
- 1 jajko
- sól i pierz do smaku
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak i smażymy do momentu aż się rozmrozi.
- następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser sałatkowy. Mieszamy i smażymy do momentu aż się ładnie rozpuści i połączy ze szpinakiem. Smażymy kilka minut aby odparował nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- mozzarellę kroimy w paseczki,
- rozwijamy płat ciasta francuskiego, smarujemy wystudzonym farszem. Układamy paseczki sera i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Tak przygotowane zawinięte ciasto wstawiłam na ok godzinę do lodówki do schłodzenia, jeśli nie mamy czasu to możemy pominąć chłodzenie.,
- schłodzone ciasto kroimy w ok 1,5 cm paski, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zrumieni.
- szpinakowe zawijasy najlepiej smakują z domowej roboty sosem czosnkowym 🙂 https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia