Pomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta idealnie sprawdzą się jako dodatek/sałatka do grillowanego lub pieczonego mięsa. W moim domu to hit każdego grilla. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 4-5 dużych pomidorów, u mnie malinowe
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta, u mnie półtłusty
Składniki na sos:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu (czubate)
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego najlepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego (czubate)
- trochę natki pietruszki lub koperku do dekoracji
Przygotowanie:
- Obieramy ząbki czosnku z łupin. Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżeczkę musztardy (ja używam sarepskiej). Następnie wyciskamy czosnek przy pomocy praski lub siekamy go na jak najmniejsze kawałeczki i dodajemy do naszego kubka z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- umyte pomidory kroimy w plasterki, ja pokroiłam w grubsze półplasterki.
- ser sałatkowy kroimy w drobną kostkę lub drobno rozkruszamy.
- na dno miski wykładamy tak 1/4 pomidorów, dajemy trochę sosu i sera. Przekładamy warstwowo. Na wierzch wykładamy ostatnią część pomidorów, resztę sosu i sera. Na koniec posypujemy posiekaną zieleniną.
Zdjęcia



