Pasta z lubczyku to pyszne domowe maggi bez konserwantów. Kilka minut, trzy składniki i możemy cieszyć się naturalną pastą która świetnie sprawdzi się przy doprawianiu różnego rodzaju potraw czy zup. Gotową pastę z lubczyku przechowujemy w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 120 gram liści lubczyku, ważyłam już po oderwaniu grubych łodyg.
- 1 pełna łyżka soli
- 4 łyżki oleju lub oliwy plus ok 2-3 łyżeczki do każdego słoiczka.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte liście lubczyku odrywamy od grubych łodyg, rozdrabniamy nożem i przekładamy do wysokiego naczynia,
- do lubczyku dodajemy sól oraz 4 łyżki oliwy/oleju. Całość blendujemy na gładką papkę.
- tak przygotowaną pastę przekładamy do umytych i wysuszonych malutkich 3-4 słoiczków lub do jednego większego.
- do każdego słoiczka nalewamy ok 2-3 łyżeczki oleju tak aby minimalnie pokryło wierzch pasty.
- wycieramy dokładnie ranty słoiczków, zakręcamy. Gotową pastę z lubczyku wstawaimy do lodówki i możemy ją trzymać ok roku czasu.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Paste z lubczyku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Witam i mam pytanie.Czy mogę taka pastę zapasteryzowac i trzymac nie w lodówce?
Wydaje mi się że można. Wtedy po prostu nie trzeba dawać oleju na wierzch słoiczka :). Pasteryzować też nie za długo 🙂
Dziękuję :-)Będę próbować 😀
Około roku. Poza tym przepis ciekawy 🙂
Muszę zrobić 🙂
Witam Kasiu szkoda że prędzej nie dotarłam do Twojego przepisu mój krzak magii mąż ścioł bo z powodu suszy liście zżółkły a szkoda zrobię następnym razem
Lubczyk to nie magii. Magii to całkiem inne zioło
Witam. Czy podobnie można postąpić z natką selera?
wydaje mi się że tak :). Ja bym spróbowała jeśli bym miała 🙂
Ja robiłam tak z koperkiem, wyszedł super dodatek do zup, sosów, dań z mięsa.