Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów to pyszna propozycja weków na zimę. Idealnie spawdzi się jako dodatek warzywny do wielu dań obiadowych czy do kanapek. W moim domu robimy ją co roku gdyż jest to ulubiona sałatka mojego taty. Stary, sprawdzony przepis który jest w naszej rodzinie od lat.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ogórki gruntowe
- zielone pomidory, ok 1/3 w stosunku do ilości ogórków
- 3 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 3 papryki
- pęczek zielonego koperku oskubanego z łodyżki, bez siekania
- dla smaku dobrze jest dodać kilka baldachimków dojżałego kopru
Uwaga:
- Proporcje warzyw wg uznania, każda ilość będzie dobra.
Składniki na zalewę :
- 4 szklanki wody, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka octu, można dać trochę mniej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- większa szczypta pieprzu
Uwaga:
- Ja miałam dużą porcję warzyw więc musiałam gotować je w dwóch etapach. W pierwszym etapie zrobiłam podwójną porcję zalewy i starczyła na większą część warzyw, więc w drugiem etapie zrobiłam 1 i 1/2 proporcji zalewy do pozostałych warzyw.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte ogórki, pomidory i obraną marchewkę kroimy w plasterki, przekładamy do oddzielnych naczyń/misek, solimy i mieszamy
- umytą paprykę kroimy w paseczki, obraną cebulę w półplasterki. Przekładamy do oddzielnych misek, solimy i mieszamy.
- Wszystkie posolone warzywa odstawaimy na ok 2h, można też w chłodnym miejscu-lodówce zostawić na całą noc. Gdy warzywa puszczą soki, odciskamy je i przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy koper, solimy, dokładnie mieszamy i odstawaimy na czas przygotowania zalewy.
- W międzyczasie słoiki oraz nakrętki myjemy i wycieramy do sucha.
- do dużego garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy. Do zagotowanej zalewy dodajemy odciśnięte warzywa. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie gorące warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!