Ciasto Orzechowiec Królewski

Ciasto Orzechowiec Królewski jest jednym z najlepszych ciast z orzechami które kiedykolwiek robiłam i jadłam. Przepyszna masa, kruche spody z dużą ilością orzechów. Całość komponuje się wyśmienicie, uzależniająco. :). Pięknie się prezentuje i dobrze kroi. Polecam na różne uroczystości i święta.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto kruche:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 375 gram margaryny lub masła
  • 1 z czubkiem łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezową piankę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 pełne garście orzechów włoskich

Składniki na masę:

  • 400 gram masła
  • 2 puszki masy kajmakowej, każda o pojemności 460 gram
  • do dekoracji 2 garści orzechów.

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy. Ciasto możemy zagnieść w robocie planetarnym. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
  • orzechy włoskie siekamy nożem na mniejsze kawałki.
  • pianka: Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia. Ubitą pianę dzielimy na 3 części, wykładamy i rozsmarowujemy po każdym kruchym spodzie, Na białka sypiemy po dwie garści rozdrobnionych orzechów.
  • gotowe ciasto pieczemy partiami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 20-25 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • masa:  miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce kajmaku. z Powstałej masy odkładamy 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.
  • składanie: Na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy blat kruchego ciasta, następnie smarujemy połową masy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Kolejno rozsmarowujemy drugą połowę masy, przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Lekko dociskamy i smarujemy po wierzchu odłożoną wcześniej masą.
  • 2-3 garści posiekanych orzechów prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestudzenia i dekorujemy posypując wierzch ciasta lekko dociskając orzechy do masy.
  • Ciasto Królewski Orzechowiec wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia i kroimy na drugi dzień.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Ciasto Orzechowiec Królewski jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Ciasto Orzechowiec Królewski”

  1. Czy w oczekiwaniu na upieczenie piana na pozostałych plackach nie opadnie? Może trzeba osobno ubijać białka na każdą część przed samym pieczeniem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *