Ciasto Orzechowiec Królewski jest jednym z najlepszych ciast z orzechami które kiedykolwiek robiłam i jadłam. Przepyszna masa, kruche spody z dużą ilością orzechów. Całość komponuje się wyśmienicie, uzależniająco. :). Pięknie się prezentuje i dobrze kroi. Polecam na różne uroczystości i święta.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 375 gram margaryny lub masła
- 1 z czubkiem łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezową piankę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3-4 pełne garście orzechów włoskich
Składniki na masę:
- 400 gram masła
- 2 puszki masy kajmakowej, każda o pojemności 460 gram
- do dekoracji 2 garści orzechów.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy. Ciasto możemy zagnieść w robocie planetarnym. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
- orzechy włoskie siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- pianka: Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia. Ubitą pianę dzielimy na 3 części, wykładamy i rozsmarowujemy po każdym kruchym spodzie, Na białka sypiemy po dwie garści rozdrobnionych orzechów.
- gotowe ciasto pieczemy partiami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 20-25 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- masa: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce kajmaku. z Powstałej masy odkładamy 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.
- składanie: Na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy blat kruchego ciasta, następnie smarujemy połową masy i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Kolejno rozsmarowujemy drugą połowę masy, przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Lekko dociskamy i smarujemy po wierzchu odłożoną wcześniej masą.
- 2-3 garści posiekanych orzechów prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestudzenia i dekorujemy posypując wierzch ciasta lekko dociskając orzechy do masy.
- Ciasto Królewski Orzechowiec wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia i kroimy na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto Orzechowiec Królewski jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Czy w oczekiwaniu na upieczenie piana na pozostałych plackach nie opadnie? Może trzeba osobno ubijać białka na każdą część przed samym pieczeniem?
Ja ubiłam całość. Pianę trzymałam w misce i wykładałam na ciasto przed samym wsadzeniem do piekarnika 🙂
Dziękuję, też tak zrobię.