Babka makowa, puszysta i przepyszna. Z dużą ilością maku. Szybka i prosta w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Idealna do kawy jako szybki deser ale także na Święta. Wyśmienicie smakuje oprószona cukrem pudrem lub oblana domowym lukrem czy polewą. U mnie obowiązkowo obsypana cukrową posypką bo taką dzieci lubią najbardziej. Babka makowa zasmakuje wszystkim wielbicielom maku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 2/3 szklanki cukru
- 200 gramów masła
- 120 gramów maku suchego
- 5 średnich jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie Kilka kropli olejku cytrynowego polecam.
- do dekoracji: cukier puder, lukier lub ulubiona polewa
Przygotowanie:
- Maslo rozpuscic i odstawić do wystudzenia.
- W misce mieszamy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
- Jajka w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem kilka minut aż podwoja swoją objętość.
- Do ubitych jajek cały czas miksując wlewamy przestudzone masło cienkim strumieniem. Dodajemy kilka kropli olejku cytrynowego.
- Wyłaczamy mikser. Wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem. Delikatnie mieszamy szpatułką/łyżką do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wykładamy do formy babkowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Możemy też użyć mniejszej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotową babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45 minut to tzw. Suchego patyczka.
- Jeszcze gorącą babkę przekładamy na talerz i wyciągamy z formy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dowolnie dekorujemy.
Zdjęcia







