Ciasto Chałwowiec przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom chałwy. Jest to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą maślano-budyniową z dużą ilością chałwy. Jest proste w przygotowaniu i zapewniam że zrobi wrażenie na każdej imprezie. Ciasto Chałwowiec dobrze się kroi, jest puszyste i stabilne. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę chałwową:
- 3 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 300 gramów chałwy, smak dowolny
- 200 gramów masła
- do dekoracji tarta czekolada
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: Mleko przelewamy do garnka/rondla, wsypujemy proszek budyniowy oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i nastawiamy na gaz. Mieszając zagotowujemy gęsty budyń. Ugotowany budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na 'dotyk” i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 31×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
- chałwę rozdrabniamy nożem, kroimy na małe kawałeczki
- Przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie dodajemy rozdrobnioną chałwę i mieszamy do połączenia się składników.
- Składanie ciasta: 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
- ciasto posypujemy z wierzchu startą na tarce ulubioną czekoladą, lekko dociskając ją do masy.
- Gotowe ciasto Chałwowiec wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia









