Ciasto Chałwowiec

Ciasto Chałwowiec przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom chałwy. Jest to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą maślano-budyniową z dużą ilością chałwy. Jest proste w przygotowaniu i zapewniam że zrobi wrażenie na każdej imprezie. Ciasto Chałwowiec dobrze się kroi, jest puszyste i stabilne. Polecam.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę chałwową:

  • 3 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 300 gramów chałwy, smak dowolny
  • 200 gramów masła
  • do dekoracji tarta czekolada

Przygotowanie:

  • Przygotowanie budyniu: Mleko przelewamy do garnka/rondla, wsypujemy proszek budyniowy oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i nastawiamy na gaz. Mieszając zagotowujemy gęsty budyń. Ugotowany budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na 'dotyk” i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 31×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
  • chałwę rozdrabniamy nożem, kroimy na małe kawałeczki
  • Przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie dodajemy rozdrobnioną chałwę i mieszamy do połączenia się składników.
  • Składanie ciasta: 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • ciasto posypujemy z wierzchu startą na tarce ulubioną czekoladą, lekko dociskając ją do masy.
  • Gotowe ciasto Chałwowiec wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *