Sałatka Finezyjna jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na lekką kolacje lub na imprezowym stole, zachwyci swoim smakiem. Świeża, chrupiąca i orzeźwiająca. W moim domu robiła furorę wśród gości. Serdecznie polecam!.
Składniki na sałatkę:
- Opakowanie rukolii
- 1 większa gruszka
- 1 ser camembert
- Pół większego, dojrzałego avocado
- Większa garść obranych z łupiny orzechów włoskich
- 2 garści pestek z granatu
Składniki na sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 ml soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy, u mnie francuskiej
- 1 łyżka miodu
- Sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy podprażamy na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia,
- Do miseczki przekładamy wszystkie składniki na sos i mieszamy dokładnie do połączenia się składników,
- Ser camembert, obrane avocado oraz obrana i pozbawiona gniazd nasiennych gruszkę kroimy w cieniutkie plasterki
- Z owocu granatu wyłuskujemy ok 2 garści kuleczek,
- Na duży talerz lub półmisek wykładamy rukole, następnie układamy równomiernie ser, avocado oraz gruszkę. Posypujemy orzechami oraz granatem.
- Gotową sałatkę równomiernie przy pomocy łyżki polewamy wcześniej przygotowanym sosem,
- Sałatka Finezyjna najlepiej smakuje podana w towarzystwie grzanek czosnkowych.
Zdjęcia





Składniki:
Przygotowanie:
Zdjęcia