Domowe lody Śnieżka. Tylko 3 składniki!. Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu!. Zajadają się nimi zarówno mali jak i duzi. Smak dzieciństwa!. Polecam zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Cała blaszka zniknie w mgnieniu oka!.
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- ok 2/3 puszki słodzonego mleka skondensowanego, puszka miała 530 g. Mleka dodajemy wg upodobania w zależności jak słodkie chcemy lody
- 2-3 płaty kwadratowego wafla tortowego
Przygotowanie:
- śmietanę jak i puszkę z mlekiem dobrze schładzamy w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
- Płaty wafla docinamy do wielkości blaszki. Ja użyłam blachy o wymiarach 30×21 cm.
- docięty płat wafla wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany, cały czas miksując pomału wlewamy mleczko skondensowane. Ilość mleka w zależności jak słodkie lody chcemy.
- Gotową masę śmietanową wylewamy i równomiernie rozprowadzamy po waflu.
- Przykrywamy druga warstwą wafla lekko dociskając go do masy.
- blaszkę wstawiamy do zamrażarki na całą noc.
- Domowe Lody Śnieżka kroimy i podajemy na drugi dzień.
Zdjęcia





