Sałatka ziemniaczana która idealnie pasuje do mięs i dań grillowych. Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do różnego rodzaju grillowanych mięs. Delikatna i chrupiąca. Wszyscy zawsze sięgają po dokładkę 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 600 gram ugotowanych wcześniej ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona papryka
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 jabłka typu winnego u mnie odmiana grany smith
- 1 płaska łyżka musztardy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski,
- paprykę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kostkę i przekładamy do ziemniaków,
- natkę pietruszki siekamy i przekładamy do pozostałych składników,
- obrane jajka przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które przekładamy do miseczki natomiast białka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki,
- żółtka rozdrabiamy widelcem, dodajemy do nich sok z cytryny, olej/oliwę, musztardę i majonez. Dokładnie mieszamy, tak powstały sos dodajemy do sałatki. mieszamy aż wszystkie składniki ładnie połączą się z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki do schłodzenia oraz aby składniki przeszły swoim smakiem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia