Pyszny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Idealny na co dzień i od święta. U mnie oblany polewą czekoladową i obsypany kokosem skradł serca domowników jak i gości :).
Składniki:
- 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 gram
- 6 jajek L
- 100 gram masła lub margaryny
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
- do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki,
- Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok.
- w misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budynie i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia się składników.
- do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
- gotową masę serową wylałam delikatnie na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej.
- tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
- upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku 30 minut a następnie wystawiłam do całkowitego ostygnięcia.
- wystygnięty sernik polałam polewą czekoladową a następnie obsypałam kokosem. Wstawiłam na całą noc do lodówki.
Zdjęcia







Serniczek na Wielkanoc bardzo chętnie. Podkradam przepis, jeśli można.
Nigdy nie dodawałam do sernik mleka skondensowanego. Ciekawe
Mleko ma być słodzone czy nie?
słodzone :). Jest podane w przepisie
Mam tylko niesłodzone,może być?
może ale trzeba dodać cukier do ciasta
Czy herbatniki nie wypływają skoro masa jest rzadka?
powiem szczerze że różnie może być. Mi akurat nie wypłynęły. :). Ale polecam delikatnie wylewać masę serową na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej. Jest mniejsze prawdopodobieństwo że wypłyną
Co zrobić gdy herbatniki wypłyną ?
Polejesz po wierzchu polewą i nie będzie widać
Od kiedy jajka dajemy surowe i bez pieczenia. Biegunka gotowa!
Przecież go pieczemy…
Proszę dokładnie zapoznać się z przepisem a konkretnie punkt „tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta” 
Czy mogę z tych proporcji zrobić sernik w tortownicy o średnicy 26 cm? Chciałabym, żeby był wyższy. Czy w tortownicy moze się nie dopiec?
Jak najbardziej można w tortownicy 26-28 cm. Zawsze można zostawić kilka minut dlużej w piekarniku.
Zrobiłam , wyszedł przepyszny
Zastanawiam się czy poprostu można zrobić na spód kruche ciasto zamiast herbatników
można
robiłam na kruchym cieście bo faktycznie herbatniki wypływają ,rozpuszczają sie i ser ma brzydki kolor
Dzień dobry. Czy zamiast sera z wiaderka można dodać zmielony ser biały ? Pozdrawiam
Tak, można zastąpić twarogiem, najlepiej aby był 3 krotnie zmielony :). Pozdrawiam
Czy masło można rozpuścić i potem dodac i zmiksować razem?
wydaje mi się że tak
Piekłam sernik wg tego przepisu już kilka razy. Wychodzi taki jak w przepisie. Jest bardzo dobry. Dla mnie najlepiej sprawdza się sernik z wiaderka z dowolnego dyskontu spożywczego. Ja też daję polewę na wierzch i jakieś dekoracje.
Serniczek rewelacja!! Robiłam go już 2 razy i jest po prostu mega! Smaczny, wilgotny i puszysty! Mi herbatniki nie wypłynęły, a zamiast polewy czekoladowej użyłam masy krówkowej gostyńskiej i posypałam płatkami migdałowymi. Dziękuję za ten przepis z całego serca i polecam!
Sernik pieklam i nie mogę się nachwalic koleżankom że jest tak prosty w wykonaniu a co najważniejsze że jest przepyszny. Dziękuję za przepis i polecam .