Sernik z mlekiem skondensowanym

Pyszny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Idealny na co dzień i od święta. U mnie oblany polewą czekoladową i obsypany kokosem skradł serca domowników jak i gości :).

Składniki:

  • 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 gram
  • 6 jajek L
  • 100 gram masła lub margaryny
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
  • do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki,
  • Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok.
  • w misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budynie i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia się składników.
  • do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
  • gotową masę serową wylałam delikatnie na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej.
  • tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
  • upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku 30 minut a następnie wystawiłam do całkowitego ostygnięcia.
  • wystygnięty sernik polałam polewą czekoladową a następnie obsypałam kokosem. Wstawiłam na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

24 Comments on “Sernik z mlekiem skondensowanym”

    1. powiem szczerze że różnie może być. Mi akurat nie wypłynęły. :). Ale polecam delikatnie wylewać masę serową na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej. Jest mniejsze prawdopodobieństwo że wypłyną 🙂

    1. Przecież go pieczemy… 😉 Proszę dokładnie zapoznać się z przepisem a konkretnie punkt „tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta” 😉

  1. Czy mogę z tych proporcji zrobić sernik w tortownicy o średnicy 26 cm? Chciałabym, żeby był wyższy. Czy w tortownicy moze się nie dopiec?

  2. robiłam na kruchym cieście bo faktycznie herbatniki wypływają ,rozpuszczają sie i ser ma brzydki kolor

  3. Piekłam sernik wg tego przepisu już kilka razy. Wychodzi taki jak w przepisie. Jest bardzo dobry. Dla mnie najlepiej sprawdza się sernik z wiaderka z dowolnego dyskontu spożywczego. Ja też daję polewę na wierzch i jakieś dekoracje.

  4. Serniczek rewelacja!! Robiłam go już 2 razy i jest po prostu mega! Smaczny, wilgotny i puszysty! Mi herbatniki nie wypłynęły, a zamiast polewy czekoladowej użyłam masy krówkowej gostyńskiej i posypałam płatkami migdałowymi. Dziękuję za ten przepis z całego serca i polecam!

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *