Sałatka ziemniaczana która idealnie pasuje do mięs i dań grillowych. Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do różnego rodzaju grillowanych mięs. Delikatna i chrupiąca. Wszyscy zawsze sięgają po dokładkę 🙂
Składniki:
- ok 600 gram ugotowanych wcześniej ziemniaków
 - 4 jajka ugotowane na twardo
 - 1 mała czerwona papryka
 - 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
 - 1 pęczek świeżej natki pietruszki
 - 2 jabłka typu winnego u mnie odmiana grany smith
 - 1 płaska łyżka musztardy
 - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
 - 5 łyżek majonezu
 - sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
- Wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski,
 - paprykę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kostkę i przekładamy do ziemniaków,
 - natkę pietruszki siekamy i przekładamy do pozostałych składników,
 - obrane jajka przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które przekładamy do miseczki natomiast białka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki,
 - żółtka rozdrabiamy widelcem, dodajemy do nich sok z cytryny, olej/oliwę, musztardę i majonez. Dokładnie mieszamy, tak powstały sos dodajemy do sałatki. mieszamy aż wszystkie składniki ładnie połączą się z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki do schłodzenia oraz aby składniki przeszły swoim smakiem,
 
Zdjęcia





