Ciasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha 😉
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 niepełna szklanka maki pszennej tortowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1 opakowanie herbatników w czekoladzie
Przygotowanie:
Biszkopt :
- Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka
- Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia, ja użyłam blachy o wymiarach 31×21 cm
- Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 35-40 min do suchego patyczka.
Składanie ciasta:
- Około 600 ml soku „witaminki” podgrzewamy w garnku wraz z cukrem, pozostały sok mieszamy z budyniami
- Następnie, mieszankę budyniową dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje i się zagotuje.
- Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt, rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do ostygnięcia
- Rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia,
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną galaretkę, całość chwile miksujemy i wylewamy na przestygniętą masę budyniowa.
- Całość dekorujemy posypując pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do lodówki do schłodzenia,
- ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce i kroimy na drugi dzień.



Zdjęcia




ale super wypiek ?
Jaka blaszks na te ciasto musi byc
24×36 cm (górny rant)