Ciasto witaminka

Ciasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha 😉

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 niepełna szklanka maki pszennej tortowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 1 opakowanie herbatników w czekoladzie

Przygotowanie:

Biszkopt :

  • Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka
  • Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia, ja użyłam blachy o wymiarach 31×21 cm
  • Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 35-40 min do suchego patyczka.

Składanie ciasta:

  • Około 600 ml soku „witaminki” podgrzewamy w garnku wraz z cukrem, pozostały sok mieszamy z budyniami
  • Następnie, mieszankę budyniową dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje i się zagotuje.
  • Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt, rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do ostygnięcia
  • Rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia,
  • dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną galaretkę, całość chwile miksujemy i wylewamy na przestygniętą masę budyniowa.
  • Całość dekorujemy posypując pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do lodówki do schłodzenia,
  • ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

3 Comments on “Ciasto witaminka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *