Ciasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha 😉
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 1/2 szklanki oleju
- Łyżeczka proszku do pieczenia
[wp_ad_camp_5]
Masa:
- Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
- 2 śnieżki
- 400 ml zimnego mleka
- 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- 1 opakowanie herbatników w czekoladzie
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
Biszkopt :
- Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka oraz olej
- Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia
- Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 45 min
[wp_ad_camp_5]
Składanie ciasta:
- Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia
- Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy z budyniami
- Następnie dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje
- Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia
- Mleko ubijamy ze śnieżkami, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę, całość chwile miksujemy i wylewamy na przestygniętą masę budyniowa.
- Całość dekorujemy posypując pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do lodówki do schłodzenia
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
ale super wypiek ?
Jaka blaszks na te ciasto musi byc
24×36 cm (górny rant)