Czekoladowo-budyniowy wulkan to przepyszne i bardzo proste ciasto które przygotujemy bez użycia miksera!. Bardzo efektowne, idealne do popołudniowej kawy. Podstawowe, łatwo dostępne i tanie składniki. Pychotka! :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na budyń :
- 600 ml mleka
- 50 gram margaryny/masła
- 1 jajko
- 120 gram cukru
- 60 gram mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie parę kropli zapachu wanilinowego
Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 30 gram kakao
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gram cukru
- 150 ml mleka
- polewa czekoladowa : 100 gram czekolady mlecznej plus 2-3 łyżki mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie kremu budyniowego: Zagotowujemy ok 450 ml mleka. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszając stopniowo dodajemy pozostałe mleko. Mieszamy aż powstanie jednolita masa bez grudek. Do gotującego się mleka wlewamy naszą budyniową mieszankę. cały czas mieszając zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 1 minutę cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Ściągamy z gazu, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy aż się rozpuści i powstanie jednolity krem. Przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i zabieramy się do przygotowania ciasta czekoladowego.
- Przygotowanie ciasta czekoladowego: do miski przesypujemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy. Kolejno dodajemy mleko i olej. Mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy suche składniki. Następnie masę jajeczną przelewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie do momentu aż powstanie jednolite, gęste czekoladowe ciasto.
- dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki nasmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą.
- do tortownicy przelewamy ciasto czekoladowe, centralnie na środek ciasta wylewamy jeszcze gorącą masę budyniową.
- tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40-50 minut do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia gdyby góra ciasta zbyt mocno się przypiekała możemy przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.
- upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita, gęsta polewa a następnie oblewamy ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc do lodówki.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia