Ciasto Fale dunaju to jedno z tych ciast które często piekła moja mama gdy byłam dzieckiem. Postanowiłam wrócić smakowo do tamtych czasów :). Przepis bardzo stary z notesu mojej mamy, popularny w latach 90-tych. Duża blacha pysznego domowego ucieranego ciasta z jabłkami, masą budyniową i domową polewą czekoladową. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 7 jajek L
- 1,5 kostki dobrej margaryny lub 375 gram masła
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao
- 3 duże jabłka
Składniki na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka
- 200 gram masła
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- ok 3/4 szklanki cukru w zależności jaką słodycz masy chcemy uzyskać
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 pełna łyżka kakao
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 łyżka wody
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: 3 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- przygotowanie ciasta: miękką margarynę/masło miksujemy wraz z cukrem. następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Miksujemy połączenia się składników. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo cały czas ucierając mąkę.
- Połowę ciasta wykładamy i rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko, krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto kakaowe rozprowadzamy po jasnym cieście. Na wierzch wykładamy obrane i pokrojone na mniejsze cząstki jabłka.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- wystygnięte wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i ponownie umieszczamy w blasze z papierem.
- przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
- Przygotowanie polewy: do rondelka przekładamy margarynę, kakao, wodę i cukier, przygrzewamy na gazie mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników do powstania jednolitej masy. Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia.
- przestygniętą polewą posmarowałam wierzch ciasta a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc aby masa z polewą stężała.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Pyszny klasyk. W moim domu też często robiono to ciasto 🙂
Ile mniej więcej piec to ciasto?😀
ja piekę zawsze tak na oko, aż się góra ładnie zrumieni i do suchego patyczka 🙂
nieudany przepis, za dużo mąki :((
taki przepis jest w mojej rodzinie od lat. Zawszę dodaję tyle mąki. Nie zdarzyło mi się aby ciasto nie wyszło :).
Bardzo dziękuję za ten przepis, ciasto wyszło fantastycznie:)
Ile min ciasto pieczemy
Już zrobiłam w moim piekarniku 35 min
Też pamiętam to ciasto. Ale cząstki jabłek nie układa się na cieście, tylko wbija w nie.
Mi nie urosła. Strasznie jesteś zmartwiona.