Ciasto Dyniowe z kremem kawowym

Ciasto Dyniowe z kremem kawowym jest puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Masa kawowa jest obłędna. Wyśmienicie smakuje w sezonie jesienno-zimowym kiedy jest czas na dynię. Niewątpliwym ułatwieniem jest fakt że nie trzeba piec dyni co skraca czas jego przygotowania. Serdecznie polecam :).

Składniki na ciasto dyniowe:

  • 4 duże jajka L lub 5 małych M
  • 2 bez czubka szklanki drobno startej dyni na drobnych oczkach tarki , szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem :

  • 100 gram miękkiego masła
  • 50 gram cukru pudru
  • 250 serka kremowego śmietankowego
  • 2 łyżki mocnej zaparzonej kawy, u mnie rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta: obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
  • jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą dynię i miksujemy do połączenia się składników.
  • ciasto przelewamy do blaszki, ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotowanie masy: masło i serek wyciągamy wcześniej z lodówki aby miało temperaturę pokojową. Masę można mieszać rózgą lub mikserem. Miękkie masło ucieramy cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce serka. Mieszamy aż powstanie jednolita masa, na koniec dodajemy 2 łyżki wystudzonego naparu kawowego i mieszamy.
  • gotową masę rozsmarowujemy po wystudzonym cieście, po wierzchu oprószamy kakao lub startą czekoladą.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *