Sernik piernikowy z powidłami jest pyszny, z korzenną, cynamonową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na piernikowy kruchy spód :
- 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 200 gram margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyzeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- kilka łyżeczek ulubionych powideł śliwkowych
- cukier puder, polewa czekoladowa lub trochę kajmaku u mnie kakaowy do dekoracji wierzchu ciasta.
- opcjonalnie posypka cukrowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdrobnioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy aż powstanie sypka kruszonka.
- przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- na spód tortownicy o .średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
- na masie serowej przy pomocy łyżeczki robimy kleksy z powideł
- Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
- wystudzone ciasto posmarowałam po wierzchu połową masy kajmakowej kakaowej
- ja swój sernik z powidłami po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Fajne zdjęcia, szukam przepisu dla żony na Święta, żeby tym razem na stole pojawiło się coś innego i ten sernik wydaje się idealnym wyborem.