Ciasteczka Orzechowe Księżyce są niezwykle kruche od razu po upieczeniu i wyśmienite w smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, z kilku składników. Idealne w sezonie jesienno-zimowym. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciasteczek, gwarantuje że zasmakują każdemu kto jest fanem orzechowych wypieków.
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram margaryny lub masła
- 180 gram cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciasteczek po upieczeniu
- 180 gram zmielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
Przygotowanie:
- orzechy mielimy na drobno. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy. Ciasto można wyrabiać w robocie lub ręcznie.
- gotowe ciasto przekładamy do oprószoną mąką stolnicę i odrywamy kulki ok 30 gramowe. Wałkujemy w dłoniach i formujemy półksiężyce.
- ciasteczka przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, z tej proporcji składników wyszły mi dwie blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 15 minut aż lekko zaczną się rumienić.
- upieczone Ciasteczka Orzechowe Księżyce jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze. Od razu po przestudzeniu nadają się do jedzenia i są przepysznie kruche.
Zdjęcia