Pulpety w sosie porowo-śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Podane z ulubioną kaszą i domową surówką smakują wyśmienicie. Mi jako miłośniczce wszelakich pulpetów ten przepis przypadł bardzo do gustu :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 600 gram mielonego mięsa, u mnie z łopatki wieprzowej
- 1 por
- 1 marchewka
- ok 150 ml śmietany 12%
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę z czosnkiem siekamy w blenderze, pora kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach,
- do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku. Mięso wyrabiamy i formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
- pulpeciki przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z obydwu stron i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy zimną wodę tylko tyle aby zakryło mięso i gotujemy na małym gazie pod przykryciem,
- na pozostałym oleju przesmażamy pora z marchewką, gdy ładnie się zeszkli przekładamy do mięsa,
- pulpety gotujemy ok 20-25 min na małym gazie co raz mieszając aby się nie przypaliły,
- do miski/rondelka dodajemy śmietanę ( jeśli chcemy zagęścić sos możemy dodać do śmietany dwie łyżki mąki ), parę łyżek gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i doprawiamy do smaku, solą i pieprzem
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Robiłam pulpety w sosie porowo-marchewkowo-śmietanowym.Sos,po wyjęciu pulpetów zmiksowalam,żeby domowe niejadki nie wypatrzyły marchwi i pora. Danie jest przeeeepyszne,proste w robocie i dzieciaki wsuwały z kuskusem perłowym.Dzięki za przepis.
super pomysł z blendowaniem 🙂