Klasyczny sernik wiedeński z polewą czekoladową. Bardzo kremowy, ciężki, treściwy i bez spodu. Prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na różnego rodzaju uroczystości jak i na co dzień. Przypadnie do smaku wszystkim wielbicielom serników.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka dobrej jakości lub ser twarogowy tłusty trzykrotnie zmielony
- 8 dużych jaj
- 200 gram masła/margaryny
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- 3-4 krople aromatu waniliowego
- 90-100 gram czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietanki 30%
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka i ser wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową.
- masło/margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- do dużej miski przekładamy ser, wsypujemy mąkę oraz skrobię i mieszamy przy pomocy łyżki. Następnie do sera wlewamy przestudzone masło i mieszamy aż masło dobrze połączy się z serem i powstanie jednolita masa. Ja mieszałam przy pomocy łyżki.
- do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach ok 4 minuty aż masa podwoi swoją objętość, stanie się jasna i puszysta.
- Ubite jajka z cukrem dodajemy w kilku partiach do masy serowej cały czas mieszając ( ja użyłam drewnianej łyżki).
- Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy spód i boki masłem/margaryną a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Dobrze jeśli papier na bokach tortownicy będzie wystawal lekko ponad tortownicę.
- Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni góra-dół. Sernik pieczemy w 150 stopniach przez 100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim ciasto przez 1 godzinę.
- po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i odstawiamy do cąłkowitego wystygnięcia. Wystygnięty sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień do miseczki wkruszamy czekoladę, dodajemy śmietanę i przygrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie rozpuszczoną czekoladę mieszamy dokładnie aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu sernika. Odstawaimy aż polewa zastygnie. Ja swój sernik posypałam jeszcze cukrową posypką.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia