Sernik wiedeński z polewą czekoladową

Klasyczny sernik wiedeński z polewą czekoladową. Bardzo kremowy, ciężki, treściwy i bez spodu. Prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na różnego rodzaju uroczystości jak i na co dzień. Przypadnie do smaku wszystkim wielbicielom serników.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka dobrej jakości lub ser twarogowy tłusty trzykrotnie zmielony
  • 8 dużych jaj
  • 200 gram masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • 90-100 gram czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki 30%

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • jajka i ser wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową.
  • masło/margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • do dużej miski przekładamy ser, wsypujemy mąkę oraz skrobię i mieszamy przy pomocy łyżki. Następnie do sera wlewamy przestudzone masło i mieszamy aż masło dobrze połączy się z serem i powstanie jednolita masa. Ja mieszałam przy pomocy łyżki.
  • do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach ok 4 minuty aż masa podwoi swoją objętość, stanie się jasna i puszysta.
  • Ubite jajka z cukrem dodajemy w kilku partiach do masy serowej cały czas mieszając ( ja użyłam drewnianej łyżki).
  • Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy spód i boki masłem/margaryną a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Dobrze jeśli papier na bokach tortownicy będzie wystawal lekko ponad tortownicę.
  • Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni góra-dół. Sernik pieczemy w 150 stopniach przez 100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim ciasto przez 1 godzinę.
  • po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i odstawiamy do cąłkowitego wystygnięcia. Wystygnięty sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Na drugi dzień do miseczki wkruszamy czekoladę, dodajemy śmietanę i przygrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie rozpuszczoną czekoladę mieszamy dokładnie aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu sernika. Odstawaimy aż polewa zastygnie. Ja swój sernik posypałam jeszcze cukrową posypką.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *